Θεραπεία Οσφυαλγίας

Θεραπεία Οσφυαλγίας

Θεραπεία oξύ πόνου στη μέση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οξύς πόνος στη μέση βελτιώνεται από μόνος του, χωρίς καμία παρέμβαση ή κάνοντας κάποιες φυσικοθεραπείες με στόχο την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση παίζουν επίσης οι συνθήκες του τρόπου ζωής, η συνολική φυσική κατάσταση αλλά και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή.

Χρόνιος πόνος στη μέση

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο να γίνει ο πόνος χαμηλά στην πλάτη χρόνιος είναι η κακή διάθεση που συχνά περιγράφεται ως κατάθλιψη ή αγωνία. Ο επίμονος πόνος συνήθως εντείνει αυτά τα συναισθήματα με αποτέλεσμα την αδυναμία ανάκαμψης του ατόμου, ώστε να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μάλιστα, υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι αν το άτομο που πάσχει από πόνο στη μέση κινείται, μπορεί να επιβαρύνει την κατάστασή του.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αποφεύγουν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και αυτό να τους οδηγεί σε ακόμα χειρότερη ψυχολογική αλλά και φυσική κατάσταση. Η αλήθεια είναι, ότι οι έρευνες δείχνουν πως τα άτομα που πάσχουν από ήπιο χρόνιο πόνο στη μέση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δραστήρια γίνεται μέσα βέβαια στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους αλλά και των συνηθειών τους. Με τον τρόπο αυτό ο πόνος υποχωρεί, οι μυς της πλάτης ενδυναμώνονται και βελτιώνεται η συνολική φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Πολλές φορές, ένας πόνος στη μέση μπορεί να είναι τόσο σοβαρός, ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή το πάτωμα, νομίζοντας ότι έχει παραλύσει. Για αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που πάσχουν από πόνο στη μέση να κάνουν συχνά διατάσεις, μασάζ και να θερμαίνουν τους καταπονημένους μυς, έτσι ώστε να αυξάνεται η ροή αίματος στα επίμαχα σημεία και να μειώνεται το σφίξιμο και η τάση των μυών.

Τέλος, ο χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενη ανεπαίσθητη μηχανική αστάθεια στις αρθρώσεις της πλάτης λόγω της φυσικής γήρανσης που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση ο ορθοπαιδικός σπονδυλικής στήλης μπορεί να συστήσει κάποια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία θα επαναφέρει την υγεία της σπονδυλικής στήλης και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ένας πόνος στη μέση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αρκεί το άτομο που πάσχει να ακολουθεί με προσοχή τις οδηγίες του ορθοπαιδικού σπονδυλικής στήλης, τον οποίο ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει εάν ο πόνος επιμένει για πάνω από 2-3 εβδομάδες.

Tags