Πόνος χαμηλά στην πλάτη - Οσφυαλγία

Πόνος χαμηλά στην πλάτη - Οσφυαλγία

Ο πόνος στη μέση είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που εμφανίζεται μεταξύ των χαμηλότερων πλευρών και της πτυχής των γλουτών με διάρκεια μερικών ημερών ή εβδομάδων. 

Ο πόνος στην πλάτη ποικίλλει. Μπορεί να είναι οξύς και έντονος ή να δημιουργεί το ίδιο αίσθημα με μια κράμπα. Συνήθως, ο πόνος στην πλάτη αποτελεί ένα σύμπτωμα και ο τύπος του πόνου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που τον προκαλεί. 

Έντονος πόνος χαμηλά στη πλάτη 

Περίπου το 80% όλων των ανθρώπων θα έχουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έντονος πόνος στην πλάτη οφείλεται σε απλά διαστρέμματα και σε καταπονήσεις λόγω υπερβολικής διάτασης των μυών ή λόγω ρήξης συνδέσμων, τενόντων ή μυών που μπορεί να προκύψουν από ένα απότομο στρίψιμο, από μια ανύψωση με λανθασμένο τρόπο ή από υπερβολικό τέντωμα. Τέτοιες κινήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν σπασμούς στους μύες της πλάτης, οι οποίοι μπορούν να είναι επώδυνοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη θα βελτιωθεί από μόνος του μέσα σε λίγες εβδομάδες ή με ασκήσεις και φυσικοθεραπείες. 

Πού είναι; 

Το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι αυτό που συνήθως αναφέρεται ως Oσφυϊκή μοίρα. Πρόκειται για το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που καλύπτει την περιοχή μεταξύ των πλευρών και της λεκάνης-γοφών. Αποτελείται από 5 οστά, τα οποία ονομάζονται σπόνδυλοι και τους δίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε δύο σπόνδυλους και βοηθούν στο να μην τρίβονται μεταξύ τους οι σπόνδυλοι καθώς και στην απορρόφηση των κραδασμών όταν περπατάμε ή τρέχουμε. 

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει συνδέσμους που τη συγκρατούν στη θέση της και περιβάλλεται από πολλά στρώματα μυών. Στη μέση κάθε σπονδύλου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός από τον οποίο διακλαδίζονται τα νεύρα τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά της σπονδυλικής στήλης. 

Το κάτω μέρος της πλάτης, ή αλλιώς οσφυϊκή περιοχή, εξυπηρετεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες για το ανθρώπινο σώμα που είναι η δομική υποστήριξη, η κίνηση και η προστασία των κοιλιακών οργάνων του σώματος. Όταν στεκόμαστε, το κάτω μέρος της πλάτης υποστηρίζει το βάρος του πάνω μέρους του σώματος, δηλαδή του κορμού. Όταν σκύβουμε μπροστά ή πίσω, ή όταν περιστρέφουμε τη μέση, το κάτω μέρος της πλάτης εμπλέκεται στην κίνηση. Έτσι, όταν το σώμα στέκεται όρθιο ή όταν χρησιμοποιείται σε διάφορες κινήσεις είναι πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός στις δομές που είναι σημαντικές για τη μεταφορά βάρους, όπως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, το οστικό μέρος της σπονδυλικής στήλης, οι μύες και οι σύνδεσμοι. 

Πώς μπορείτε να βάλετε τέλος στον πόνο στην πλάτη; 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναρρώνει αρκετά γρήγορα από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας, ωστόσο μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν και μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια. Τα άτομα με χρόνιο πόνο συχνά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις καθημερινές επαγγελματικές, κοινωνικές ή οικογενειακές τους δραστηριότητες, για αυτό, η χρόνια οσφυαλγία θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας αναπηρίας παγκοσμίως.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τον πόνο τους ή και να τον προλάβουν. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ένας πόνος στην πλάτη μπορεί να μην εξελιχθεί σε χρόνιο, αρκεί να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης υπό την καθοδήγηση του Ορθοπαιδικού Σπονδυλικής Στήλης.

Tags