Κατάγματα σπονδυλικής στήλης - Εισαγωγή

Κατάγματα σπονδυλικής στήλης - Εισαγωγή

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης ή αλλιώς τα λεγόμενα σπονδυλικά κατάγματα εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους οστεοπορωτικούς ασθενείς που φέρουν ένα πολύ μικρό τραύμα ή σε άτομα πιο νεαρής ηλικίας που έχουν υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα, όπως σύγκρουση, πτώση από μεγάλο ύψος, ατύχημα στο σκι κ.λπ.

Η σπονδυλική στήλη είναι μια ισχυρή «κατασκευή» που χρησιμεύει ως στήριγμα του σώματος, ώστε να μπορεί να διατηρείται η όρθια στάση του. Η σπονδυλική στήλη χρησιμεύει επίσης ως προστάτης των νεύρων για τα άνω και κάτω μέρη του σώματος. Το κάταγμα ενός ή περισσότερων σπονδύλων  αποτελεί μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, προκαλείται μετά από άσκηση σημαντικής δύναμης στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, συνήθως στα πλαίσια ενός σοβαρού ατυχήματος. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο συνήθως μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ως επείγον περιστατικό, ενώ συνήθως υπάρχουν και άλλα σημαντικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένων των κακώσεων του νωτιαίου μυελού.

Τα σπονδυλικά κατάγματα μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συχνά προσβεβλημένες περιοχές είναι το κάτω μέρος του αυχένα (αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης), καθώς και η περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (άνω μέρος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης). Η βλάβη στους σπονδύλους εξαρτάται από το μέγεθος της δύναμης που ενέχεται στο τραυματικό γεγονός.  Μπορεί κανείς να υποστεί ένα σοβαρό τραύμα με εκτεταμένες βλάβες στους σπονδύλους, στον νωτιαίο μυελό και στα νεύρα ή μπορεί να έχει ένα μικρό τραύμα με πολύ μικρότερη βλάβη στους σπονδύλους. Ευτυχώς, σπάνια προκαλείται βλάβη στον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση. 

Στις περιπτώσεις των σπονδυλικών καταγμάτων είναι σημαντικό να γίνει ορθή εκτίμηση της σοβαρότητας του περιστατικού, ώστε να αποφασιστεί αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αμέσως, στις επόμενες 1-3 μέρες ή αν δεν χρειάζεται καθόλου χειρουργική επέμβαση.   

Tags