Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;

Η σκολίωση γίνεται συνήθως αντιληπτή από μια αλλαγή στην εμφάνιση της πλάτης. Μπορεί να υπάρχει μια ορατή καμπύλη στη σπονδυλική στήλη. Οι πλευρές στη μία πλευρά της πλάτης μπορεί να προεξέχουν, δημιουργώντας μια πλευρική καμπούρα. Ο ένας ώμος μπορεί να βρίσκεται ψηλότερα από τον άλλο, η ωμοπλάτη μπορεί να παρεκκλίνει, ενώ μερικές φορές το ένα ισχίο μπορεί να είναι πιο εμφανές σε σχέση με το άλλο. Ο πόνος στην πλάτη δεν αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της παιδικής σκολίωσης. 

Η εξέταση συχνά περιλαμβάνει τη «δοκιμασία πρόσθιας κάμψης», η οποία βοηθά τον γιατρό να διαπιστώσει, αν η σκολίωση είναι σημαντική. Μια προσεκτική εξέταση των νεύρων, των μυών και του δέρματος συχνά αποκλείει άλλες αιτίες σκολίωσης.

Είναι σύνηθες να λαμβάνονται ακτινογραφίες κατά την επίσκεψη σε ειδικό, ώστε να διασφαλιστεί, ότι λαμβάνονται οι σωστές ακτινογραφίες και έτσι να μην υπάρξει έκθεση σε περισσή ακτινοβολία. Μαγνητικές τομογραφίες συνήθως  δεν απαιτούνται. 

Σε περίπτωση ύπαρξης σκολίωσης συνιστάται η παρακολούθηση από έναν ορθοπεδικό σπονδυλικής στήλης, μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ασθενή, η οποία συμβαίνει περίπου δύο χρόνια μετά την εφηβεία.

Tags