Σκολίωση: Τύποι και αιτίες

Σκολίωση: Τύποι και αιτίες

Yπάρχουν διάφοροι τύποι και αιτίες σκολίωσης: Η ιδιοπαθής, η συγγενής, η συνδρομική, η νευρομυϊκή και η εκφυλιστική. Όλες οι ηλικίες μπορούν να προσβληθούν από σκολίωση. Για παράδειγμα, η ιδιοπαθής σκολίωση όταν είναι πρώιμης έναρξης εκδηλώνεται από την ηλικία των έξι ετών ή ακόμα και νωρίτερα, όταν είναι όψιμης έναρξης εκδηλώνεται μετά την ηλικία των δώδεκα ετών, ενώ όταν πρόκειται για εκφυλιστική σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως άνω των 60 ετών.

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Η σπονδυλική στήλη έχει τρισδιάστατο σχήμα. Μια φυσιολογική σπονδυλική στήλη φαίνεται ευθεία στο μπροστινό μέρος, ενώ στα πλαϊνά μέρη υπάρχουν φυσιολογικές καμπύλες. Η σκολίωση έχει μη φυσιολογική καμπύλωση και συστροφή της σπονδυλικής στήλης.

Ποιoς μπορεί να πάθει σκολίωση και τί την προκαλεί;

Η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νεαρό άτομο, ωστόσο εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια. Ονομάζεται «ιδιοπαθής» επειδή η αιτία της δεν είναι γνωστή. Συχνά, γίνεται για πρώτη φορά αντιληπτή κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης που συμβαίνει στην περίοδο της εφηβείας και ένα έτος πριν την έμμηνο ρύση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι η ιδιοπαθής σκολίωση συνδέεται με γενετική προδιάθεση, ενώ συνήθως υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό.

Tags